ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΧΑΡΤΕΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με κατάλληλο φωτισμό, πρόσφατα ανακαινισμένο (2004) με υποδομές για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα όπως :

  • Νεολιθική κεραμική απο το Σπήλαιο του Πανός
  • Πρωτοκυκλαδική κεραμική απο το Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στη θέση  Τσέπι -  Μαραθώνα.
  • Κεραμική Γεωμετρικών έως Κλασικών χρόνων απο το Μαραθώνα και την ευρύτερη περιοχή.
  • Τμήματα απο το Τρόπαιο της Μάχης Μαραθώνα
  • Επιτύμβια ανάγλυφα της περιοχής Μαραθώνα (4ος αιώνας π.Χ) και των Ρωμαϊκών Χρόνων.
  • Αναθηματικές επιγραφές του Μαραθώνα
  • Ανάγλυφα πορτρέτα και επιγραφές της οικίας του Ηρώδη Αττικού (2ος αιώνας μ.Χ)
  • Αγάλματα και αρχιτεκτονικά τμήματα του μοναδικού για την Αττική Αιγυπτιακού Ιερού της Μπρεξίζας (2ος αιώνας μ.Χ)

Δίπλα ακριβώς απο το χώρο του Μουσείου βρίσκεται και προστατεύεται (απο τις καιρικές συνθήκες) με νέο υπερσύγχρονο στέγαστρο (2004) το Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο (2000 π.Χ - 1500 π.Χ) που περιλαμβάνει μια συστάδα απο τρείς Ταφικούς Τύμβους.

Σε απόσταση 150 μέτρων εντός του περιφραγμένου χώρου του Μουσείου Μαραθώνα βρίσκεται ο λεγόμενος "Τύμβος των Πλαταιέων" Τύμβος όπου βρίσκονται 11 ταφές ανδρών απο την περίοδο της μεγάλης μάχης.

Το Μουσείο Μαραθώνα απέχει 5 χλμ απο την πόλη του Μαραθώνα , 20 χλμ απο το λιμάνι της Ραφήνας, 25 χλμ απο το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και 42 χλμ απο το κέντρο της Αθήνας.

Το Μουσείο Μαραθώνα λειτουργεί απο 08:30 έως 15:00 κάθε ημέρα εκτός Δευτέρας που παραμένει κλειστό.Με το εισιτήριο εισόδου του Μουσείου μπορείτε να επισκευθείτε και όλους τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία του Δήμου Μαραθώνα την ίδια ημέρα. Δείτε όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία στην παρούσα ιστοσελίδα.

Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρω / μειωμένο 2 ευρω / ελέυθερη είσοδος για μαθητές και φοιτητές αλλοδαπής - επισκέπτες ανω των 65 ετών και πολύτεκνους.

Τηλέφωνο και φαξ Μουσείου Μαραθώνα : 22940-55155, 22940-55155

Το Μουσείο Μαραθώνα διαχειρίζεται η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού

Λίγα λόγια για τον ευεργέτη Ευγένιο Παναγόπουλο 1916-1995.

Έφεδρος Ανθυποπλοίαρχος και Πρώτος Μηχανικός της Κορβέτας ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ του Πολεμικού μας Ναυτικού το 1944.

Ο Ευγένιος Παναγόπουλος γεννήθηκε και έζησε στην Ελλάδα μέχρι την αποφοίτησή του απο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Συμπλήρωνε τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου τον βρήκε η 28η Οκτωβρίου 1940. Αμέσως επιζήτησε να καταταγεί ως εθελοντής στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και επειδή αυτό δεν ήταν τότε πρακτικώς εφικτό, υπηρέτησε στις Αγγλικές Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι το 1942, οπότε μετετάγει στο Πολεμικό μας Ναυτικό, στο οποίο υπηρέτησε ως Αξιωμαικός σε μάχημα πλοία μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας. Μεταπολεμικώς σταδιοδρόμησε επιτυχώς και διακρίθηκε στο εξωτερικό μέχρι το τέλος της ζωής του, αποδεικνύοντας πολλές φορές εμπράκτως την άσβεστη φιλοπατρία του προς την Ελλάδα με διάφορες δωρεές (3 πρωτοποριακά εξοπλισμένα ταχύπλοα στο Π.Ν - Μουσείο Πλατεαίων κ.α).

 

Joomla Templates - by Joomlage.com